Tourette & Citroenmelisse

Wat is Tourette?

Het syndroom van Tourette is een neurologische aandoening. Deze aandoening uit zich door zowel motorische als vocale tics. Tics zijn plotselinge, herhaalde bewegingen of geluiden. De aandoening wordt vaak ontdekt in de kindertijd. Hoewel de oorzaak nog niet volledig bekend is, speelt genetica een belangrijke rol. Het kan een aanzienlijke impact op het dagelijks leven hebben.

Symptomen en Diagnose

Symptomen van Tourette variƫren per persoon. Veelvoorkomende motorische tics zijn knipperen, schudden van het hoofd en schouders ophalen. Vocale tics kunnen bestaan uit keelgeluiden, grommen of zelfs het uitroepen van woorden. Voor een diagnose moeten deze tics minstens een jaar aanwezig zijn. Een specialist, zoals een neuroloog of kinderarts, kan de diagnose stellen na grondig onderzoek en observatie.

Behandeling met Citroenmelisse

Citroenmelisse, een kruid uit de muntfamilie, kan helpend zijn bij Tourette. Het heeft kalmerende eigenschappen en kan stress verminderen. Stress kan tics verergeren, dus het beheersen ervan kan verlichting bieden. Citroenmelisse is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals thee, tinctuur, capsules of essentiƫle olie. Overleg altijd met een arts of natuurgeneeskundige voordat u begint met een nieuwe behandeling.

Wetenschappelijk Onderzoek

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van citroenmelisse op Tourette. Studies suggereren dat het een positieve invloed kan hebben op de vermindering van tics. Meer onderzoek is echter nodig om de effectiviteit volledig te begrijpen. Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener voor advies.